The Survival of the Kindest

THE SURVIVAL OF THE KINDEST

Afgelopen zondag kwam ik terug uit een retraite van 12 dagen. Toen ik op 3 maart in retraite ging waren er nog maar 25 Corona besmetting in ons land, afgelopen zondag op weg terug naar Nederland, uit de retraite, was dat aantal opgelopen naar meer dan 1000 mensen.  Het is ongekend wat wij nu met zijn alle meemaken.

Ik had een blog klaarliggen om te posten, zodra ik terug zou zijn van mijn retraite met als titel ‘de oplaadbare mens.’ Hieronder een klein stukje uit deze blog:

Onze tijdgeest is fundamenteel aan het veranderen, niemand kan daar nog om heen. Het leven van nu vraagt om bewustzijnsverandering op alle fronten. Op het vlak van leiderschap, van levensbeschouwing en persoonlijke ontwikkeling. 
Het lijkt alsof we alleen nog maar lente en zomer wensen: altijd vooruit, nieuwe concepten en ideeën, groei en bloei! Echter, wat mij betreft, gaat het leven om kwaliteit en samenhang. Het is het patroon van zomer en winter, van leven en dood, van loslaten en vernieuwen. 
De natuur en het universum laten ons zo helder zien hoe de cycli van ontstaan en opkomst, volgroeien, vruchtdragen, en versterven, wezenseigen zijn aan het leven. Luister jij naar je roep om eens stil te staan en te herijken?

Massaal worden we nu gedwongen te vertragen, stil te staan en te herijken door het oprukkende corona virus.
Het virus bezorgt ons veel zorgen en verdriet en toch is deze situatie ook een uitnodiging om boven onszelf uit te stijgen!

Onderstaande tekst© van Psycholoog F. Morelli uit Italië, kreeg ik toegestuurd van een goede vriendin. Het is een tekst in de spirit van InnerWisdom. Ik wil deze graag eerst met jullie delen, de blog die ik al klaar had liggen post ik later.

The survival of the kindest
Als een mens een keer griep doormaakt kan dat een schok zijn voor het 
immuunsysteem. Sommige schokken zijn misschien te groot, maar de meeste maken ons sterk en creëren een gezonde afweer. Nu lijkt het of de wereld de griep heeft. De wereld hoest, heeft een pauze nodig en werkt aan zijn eigen immuunsysteem.

Juist nu het klimaat dringend aandacht vraagt, moeten we massaal 
thuisblijven. De luchtkwaliteit krijgt hier en daar een adempauze en knapt 
op. We kunnen nadenken over of we vaker thuis kunnen werken en de natuur een beetje sparen.

Alles is met alles verbonden

We denken soms zo in landsgrenzen, geloofsgrenzen, hokjes en soorten, goed en kwaad, maar deze griepgolf doet daar niet aan mee. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk niet. Alles is met alles verbonden. We zijn één grote familie. We kunnen allemaal geraakt worden en we hebben saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproefd wordt.

We zijn zo’n enorme consumptieve wereld geworden, maar deze griepgolf vraagt ons om even te stoppen, de boodschappentas thuislaten, zelf thuisblijven, even niet van hot naar her reizen. 

Even ZIJN in plaats van doen

De voorraden die we hebben aanspreken en al het rennen en vliegen en consumeren even laten kalmeren. We leven in een 24 uurs maatschappij, nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. We hebben weer lege dagen op de kalender, we kunnen thuis zijn met onszelf. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen een gezin te zijn. Met elkaar de tijd beleven.

HET WONDER ONTDEKKEN
Veel van onze relaties spelen zich deels of geheel af in een digitale 
dimensie. Nu we elkaar niet mogen aanraken en niet mogen knuffelen kunnen we 
weer ontdekken hoe waardevol werkelijk fysiek contact is. Nabijheid en 
aanraking zijn van levensbelang. Soms ontdek je het wonder van iets pas 
wanneer je het even kwijt bent.

Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar 
diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is een 
moment om onze mee-verander-spieren weer eens flink te trainen. Ook kunnen 
we ontdekken dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We 
zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar en onszelf 
even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen. 

The Survival of the Kindest!
Dus laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de 
uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk InnerWisdom (mijn aanvulling op de tekst),
medemenselijkheid en zorgzaamheid.

Ik wens jullie veel innerlijk rust, – wijsheid en gezondheid! 

Johanna