In de Ban van de Maakbaarheid

Op straat gefotografeerd

Ik zie dat de psychische weerbaarheid bij steeds meer mensen op een laag pitje staat. Hoeveel drukker kan jij nog aan? Tijd voor cursus timemanagement? Of is dat de zoveelste poging om je leven en werk een beetje overzichtelijk te houden? 

Tijdens mijn hardlooptrainingen doe ik veel inspiratie op. Ik neem vaak iets in gedachten wat mij bezighoudt en ik hoop daar dan tijdens mijn training een ander licht op geworpen te krijgen. Een van de dingen die mij enorm bezighoudt is het reilen en zeilen van onze maatschappij, hoe werkbaar is het allemaal nog, hoe houden we de toenemende snelheid van onze wereld bij?  Na paar uurtjes hardlopen wist ik het: we zitten met elkaar ‘In de Ban van de Maakbaarheid.’ 

Natuurlijk is het fantastisch als je ergens helemaal voor gaat.  Wanneer het je lukt om die promotie te maken, dat fantastisch huis te kopen, je target te halen, al die ballen in de lucht te houden. Chapeau!

De euforie van een ‘overwinning’ is een geweldig gevoel

Echter dit soort gevoelens zijn nooit een lang leven bezworen. Euforie maakt veelal plaats voor een gevoel van leegte. En als we iets niet fijn vinden om te ervaren dan is dat wel leegte. 

Dus op naar het volgende project, de volgende reis, de volgende uitdaging. Als het een beetje meezit lukt het je nogmaals met daaropvolgend ook weer dat gevoel van leegte…

Tja wat nu, hetzelfde kunstje nog een keer doen, beter dat dan leegte of verveling ervaren?

We willen altijd lente en zomer, altijd vruchten aan de bomen. In de ban van eindeloze groei en vooruitgang. Onze hele maatschappij is er mee besmet. Dit is uiterst tegennatuurlijk! Mensen raken steeds meer vervreemd van zichzelf. 

Waar word jij nu eigenlijk door gedreven?

Wat is de keerzijde van jouw enorme honger naar succes, een geslaagd leven? Blijven gaan tot je erbij neervalt? Wat mij betreft is dat faalangst. 

Op een wereld die steeds sneller gaat kan je geen grip houden. Op het leven ook niet. Psychiater Damiaan Denys zei in het NRC: ‘Het is niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben. Het is normaal om soms bang te zijn, ongelukkig, verdrietig, dom, je te vervelen en soms eenzaam te zijn.’

Wake up call

Ik zou niet over bovenstaand kunnen schrijven als ik mijzelf ook niet vol overgave in het avontuur van de maakbaarheid had gestort. Ik moest en zou succesvol zijn. Ik deed tal van trainingen om de beste versie van mijzelf te worden om dat succesvolle leven binnen handbereik te krijgen. O ja,  ik boekte zeker wat successen maar ik liep er, uiteindelijk, op stuk ik werd een karikatuur van mijzelf. 

Gelukkig kwam er een ‘wake up’ call in 2012. 

Niet leuk, maar achteraf gezien had mij niet beter kunnen overkomen. 

Ik ben gestopt “wearing other people’s faces” zoals May Sarton in haar gedicht 

‘Now I Become Myself’ zo mooi beschrijft.

Herken jij jezelf in wat ik hierboven beschrijf?

Vanaf begin 2020 organiseer ik InnerWisdom Journeys. Een programma dat je, onder andere, uitnodigt te onderzoeken wat je drijft en waarom, waar je leert durven stil te staan om te ervaren wat er écht in je leeft. 

Waar je praktische handvatten krijgt aangereikt om jouw authentieke kracht te ontdekken en te gaan leven. Een inner wisdom master te worden. Het beste leven is een goed leven, nú. Niets maakt ongelukkiger of verveelder dan altijd maar snakken naar meer, beter, ergens anders. Je bent er al!

We leven met elkaar in de ban van de maakbaarheid 

Veel mensen worden geleefd door de waan van de dag. Intussen hebben we met elkaar een maatschappij gecreëerd vol eenzame mensen die allemaal de schijn van een succesvol leven ophouden. We leven in een wereld die niet meer bij te houden valt. 

Het is de hoogste tijd voor een Inner Wisdom tijdperk.

Er is INNER WISDOM nodig om jezelf staande te houden terwijl de veranderingen over je heen blijven razen. 

Mijn naam is Johanna van der Schaft en mijn omgeving typeert mij als een ‘awakeshaker’ Ik inspireer mensen meer te worden van wie ze in de kern al zijn. 

‘If you want to go fast go slow.’

Iedereen heeft innerlijke wijsheid, ook jij! 
Innerlijke wijsheid ontwikkel je door een stap achteruit te doen en je licht naar binnen te laten schijnen. Je laat je niet meer van de wijs brengen en je durft je eigen kompas te volgen. Hierover schrijf ik en ik begeleid Inner Wisdom Journeys.