Het belang van veerkracht

Wat kun jij leren van de Thaise voetballertjes over veerkracht?

Eind juni van dit jaar was de wereld even in de ban van de 12 voetballertjes en hun coach, die waren gaan schuilen in een grot voor de regen. Door de moessonregen steeg het water in de grot snel en om droog te blijven werden de jongens en hun coach gedwongen om hun heil verderop in de grot te zoeken.

Uiteindelijk belandde het team op meer dan vier kilometer afstand van de uitgang van de grot, waar ze pas na tien dagen (!) eindelijk werden gevonden door duikers.

Kun je het je voorstellen, omringd door water, diep onder de grond vastzitten in het pikkedonker en bedompte lucht zonder enige zekerheid of je ooit gevonden gaat worden? Om gek van te worden toch? Hoe hebben die jongetjes stand weten te houden?

Hoe hebben ze al die ellende in die grot overleefd?

Hun coach, een ex monnik met 10 jaar meditatie ervaring, heeft de jongens geestelijk op de been weten te houden met meditatieoefeningen en hij leerde hen zich zo weinig mogelijk te bewegen om energie en zuurstof te sparen. Het zorgde ervoor dat de jongens niet in paniek raakten en stand wisten te houden in de uiterst onzekere en kritische situatie waarin ze waren belandt.

Een prachtig verhaal over veerkracht is, het verhaal van de voetballertjes en hun coach. We mogen hopen nooit in een situatie als die waar de voetballertjes en hun coach in terecht kwamen te hoeven meemaken.

Ook jij kunt meer aan dan je zou denken!

Kort en bondig: “ laat je niet gek maken, wat er ook gebeurt.” ‘Blijf bij wat je nu kunt doen, wat het ook is.’ De juiste mindset hebben en houden in uitdagende omstandigheden is van cruciaal belang.

We zijn vaak meer gericht op onze kwetsbaarheid dan op onze veerkracht. In werkelijkheid kunnen we veel meer aan dan we denken. Wij mensen zijn van nature veerkrachtig, net als alle levende systemen veerkrachtig zijn. Snoei een boom en na een tijd beginnen er weer takken te groeien.

De wereld van nu stelt enorme eisen aan iedereen, we worden voortdurend uitgedaagd om uit onze comfortzone te stappen, wat vandaag de norm is kan morgen al weer achterhaald zijn.

Hoe biedt je het hoofd aan deze snel veranderde wereld, waar niemand de handleiding van heeft, en hoe behoud je niet alleen je effectiviteit, maar ook je integriteit? Door het ontwikkelen van veerkracht.

Hoe krijg jij meer veerkracht?

Veerkracht geeft je het vermogen mee te bewegen met ‘wat is, met wat er gebeurd’ zonder jezelf erin te verliezen of een gevecht aan te gaan met ongrijpbare situaties om de controle weer terug te krijgen. Het geeft je het vermogen je hoofd koel te houden onder uitdagende omstandigheden.

• Laat je gedachten eens gaan naar een moeilijk moment in je leven waar jij veerkrachtig mee omging. Wat deed je toen?

• Wat kan je tot de dag van vandaag nog steeds van die situatie leren?

Het is goed om te weten dat je kunt vertrouwen op je veerkracht. Zekerheid en in controle zijn is vluchtig, het kan ons op elk moment ontsnappen. Maar als je veerkrachtig bent, dan weet je dat ‘shit can happen’ en dat je je kan focussen op wat er op dat moment nodig is.

Hoe blijf je veerkrachtig?

Het drukke leven dat de meeste mensen leiden, slurpt veel mensen leeg. Jong en oud. Steeds meer mensen raken gestresseerd, overwerkt of worden slachtoffer van de burn-out epidemie die lijkt te heersen. Hoe zorg je er nu voor dat je veerkracht op peil blijft of toeneemt? Hoe stap je uit de vicieuze cirkel van altijd druk zijn?

We leven inmiddels in een wereld die altijd aan staat, 24/7. Jij bent degene die af en toe op die stop knop moet drukken. Altijd druk is echt niet zo stoer als je denk. Ontwikkel een mindset die jou in je kracht zet. “ If you want to go fast, go slow” en je komt een heel eind.

De wereld gaat steeds sneller, alleen wanneer jij durft te vertragen kan je optimaal aangehaakt blijven. “If you want to go fast, go slow” ik leerde deze belangrijke les toen ik in Tibet op een hoogte van 4900 meter verbleef. Alleen door langzaam te gaan was het mogelijk van A naar B te komen. Daar op die grote hoogte was het gewoon om langzaam te gaan.

Veerkrachtig zijn is geen doel op zich maar een manier van leven.