Alle grote ontdekkingen vloeien voort uit een intens beleefde ( innerlijke) reis!

Op weg naar Ladakh, lopend vanuit Kashmir, over de passen tussen meters hoge sneeuwmuren! (1988)

Wat blijft als een boemerang bij jou in je leven terugkomen? En welke zaken krijg je iedere keer maar niet goed in de lucht? Heb je soms geen idee waarom bepaalde dingen in je leven gebeuren?
Sommigen dingen in het leven lijken je te overkomen. Andere zaken in het leven volgen bepaalde ongeschreven natuurwetten. Als externe zekerheid steeds vaker een illusie blijkt te zijn, hoe bepaal jij dan je koers?

Mijn innerlijke reis begon al jong. Ik wilde dingen zélf ontdekken en zélf ervaren. Ik heb in mijn leven de diepte gezocht om mijn eigen levensvragen te onderzoeken. Dit bracht mij in onder andere in contact met Tibetaanse lama’s en Yogi’s in Nepal, Zanskar en Ladakh en sjamanen in Noord-Amerika. Ik heb gereisd, trainingen gevolgd, gewoond en gewerkt in Mexico, Guatemala, Columbia en Peru. Ook heb ik een aantal jaar in Engeland (London, York, Rockbeare).
Mijn leven en mijn werk zijn door al deze ervaringen enorm gevormd. Met mijn ervaringen wil ik jou graag inspireren om je eigen koers te varen en echte zingeving te ervaren vanuit jouw innerlijke wijsheid.

Boemerang en vliegtuigvleugels

Mijn eerste échte levenslessen kreeg ik van meneer M. Ik was acht jaar en zwierf dagelijks met mijn hond en mijn zelfgemaakte boemerang over de hei. Daar kwam ik meneer M. tegen, die met zijn hond aan het wandelen was. Hij vroeg wat ik in mijn hand had. Trots liet ik hem mijn zelfgemaakte boemerang zien.

‘Weet jij’ vroeg hij ‘hoe het komt dat je boemerang weer bij je terugkomt wanneer je hem wegwerpt? Nee dat wist ik niet, dat was nu juist het magische ervan, dacht ik. Hij begon te vertellen over luchtstromen en vliegtuigvleugels. Hoe vliegtuigvleugels, door hun vorm, liftkracht produceren met behulp van de luchtstroom die op de vleugels inwerkt en dat een boemerang ook zo werkt. Ik was gefascineerd door deze uitleg. ‘Vliegen vogels dan ook zo?’ vroeg ik. Jazeker, die maken ook gebruik van deze natuurwet. Meneer M. pakte een stok en gooide deze in de lucht, natuurlijk viel de stok weer naar beneden. ‘Kijk’ zei hij ‘nog een voorbeeld van een natuurwet, als je een stok omhoog gooit valt hij op een gegeven moment ook weer naar beneden.’ ‘Het heeft te maken met de zwaartekracht die overal op aarde geldt.’ Er zouden nog vele wandelingen volgen met meneer M. Ik zorgde er elke dag voor dat ik hem ergens op de hei tegen kwam, met hem praten was veel leerzamer dan school, vond ik!

Bijzondere ontmoetingen

Die eerste lessen van meneer M. over natuurwetten zijn tot op de dag van vandaag bij mij gebleven. ‘Hoe veranderlijk alles om en in ons ook is’ die stok valt ruim 54 jaar later nog steeds naar beneden… Die wet is dus nog niet verandert.
De ontmoeting met meneer M. was de eerste van veel bijzondere ontmoetingen die ik in mijn leven, tot nu toe, heb mogen hebben. Er zouden vele intensieve retraites, reizen, trainingen en studies met bijzondere mensen volgen. Mijn leven en mijn werk zijn door al deze ervaringen enorm gevormd.

Alles is aan verandering onderhevig

Sinds mijn lessen van meneer M. is er veel gebeurd in de wereld, de maatschappij maar ook in mij. En bij jou, die dit leest, zal het niet veel anders zijn. Alles is immers aan verandering onderhevig.
Voor veel mensen is het best lastig om hun koers te bepalen of te behouden in deze roerige tijden. Als externe zekerheid steeds vaker een illusie blijkt te zijn, hoe bepaal jij dan je koers?

InnerWisdom Journeys

De eerste InnerWisdom Journey gaat in het voorjaar ’20 van start.
In mijn komende blogs neem ik je mee in hoe ik ben gekomen tot het organiseren van deze Journeys en waarom het, mijns inziens, belangrijk is dat je jouw InnerWisdom aan te gaan boren.

Het is een programma waar je praktische handvatten krijgt aangereikt om jouw authentieke
kracht te ontdekken en te gaan leven. Een Inner Wisdom master te worden.
Een programma dat je, onder andere, uitnodigt te onderzoeken wat je drijft en waarom, waar je leert durven stil te staan om te ervaren wat er écht in je leeft. Waar je leert niet langer jezelf te verliezen in de veelheid der dingen maar te handelen vanuit innerlijke rust en helderheid en wat er in jou onveranderlijk is.
We leven te veel met elkaar in de ban van de maakbaarheid.
Vanuit onze eigen bubbel spelen we haasje over met plaatjes van persoonlijk succes en geluk, elkaar overtroeven met een nog wat scherpere aangezette mening (Trendrede 2019).
We leven in een wereld die niet meer bij te houden valt. In een doorgeschoten consumptiemaatschappij waar bij veel mensen het gevoel van innerlijke leegte en zinloosheid toeneemt.

Het is de hoogste tijd voor een Inner Wisdom tijdperk.

Er is INNER WISDOM nodig om jezelf staande te houden terwijl de veranderingen over je heen blijven razen.
Mijn naam is Johanna van der Schaft en mijn omgeving typeert mij als een ‘awakeshaker’ Ik inspireer mensen om hun ongekende potentieel te ontdekken en ervaren.

Om nieuwe denk – en bewustzijnkaders te realiseren om onze hedendaagse uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.
‘If you want to go fast go slow.’

Iedereen heeft innerlijke wijsheid, ook jij!
Innerlijke wijsheid ontwikkel je door een stap achteruit te doen en je licht naar binnen te laten schijnen. Je laat je niet meer van de wijs brengen en je durft je eigen kompas te volgen. Hierover schrijf ik en ik begeleid Inner Wisdom Journeys. Wordt vervolgd 😊!